karacsonyi receptek[uj]
Zebrakocka
Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 evőkanál porcukor
kb. 3 dl tej
a krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
5 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
15 dkg kókuszreszelék
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, a cukorral és elkeverem a vajjal meg a maradék kókusszal.
A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle.
Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal befedem.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.
Forrás:http://
Az öreg kontinensen

A karácsonyi puding az angolok kedvence. Marhafaggyú, mazsola, aszalt gyümölcsök, liszt, zsemlemorzsa, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió mindenképp kell hozzá, ezenkívül néhány evőkanál brandy és néhány óra a gőzöléshez. A népi hagyomány szerint ha valaki 13 adag karácsonyi pudingot 13 különböző helyen megeszik, annak a következő éve szerencsés lesz. Csak bírja szusszal!
Hozzávalók:10 dkg margarin, 1,5-2 dl tej, 2 db tojás, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg szárított és kandírozott gyümölcsök, só, mézeskalács fűszerkeverék.
Elkészítése: Habosra keverjük a cukrot, tojást, olvasztott vajat, tejet a főszerekkel, majd belekeverjük a lisztet és a gyümölcsöket. Serpenyőben olajon vagy margarinon apró tallérszerű palacsintákat sütünk belőle. Tálaláskor leöntjük vaníliakrémmel, és tejszínhabbal díszítjük.

Hozzávalók a krémhez: 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 3 db tojás, 3 dkg kakaópor, reszelt narancshéj.
Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a felvert tojásfehérjét. Tepsiben kb. ujjnyi vastagságú tésztát sütünk belőle (10 perc). Ha kész, kiborítjuk a tepsiből, és meglocsoljuk a rummal, majd a tésztát feltekerjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet: a cukrot elkeverjük a tojásokkal és a kakaóporral, ízesítjük reszelt narancshéjjal és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, és kikeverjük puha margarinnal. A feltekert tésztát szétnyitjuk, rákenjük a krém felét, majd visszatekerjük. A maradék krémmel kívülről is bekenjük. Villával bevagdoshatjuk, és a krémből göcsörtöket formázhatunk rá, hogy fa kinézetű legyen. 8-10 órára hűtőbe tesszük a fogyasztás előtt.

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk. A margarint elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat. Aztán beletesszük a lisztet, a sütőport, ízesítjük a pálinkával, és a végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, diót, mazsolát és csoki darabokat is. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába tesszük a masszát, és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Tudta?
Dániában tejberizs az ünnepi desszert azzal a módosítással, hogy elrejtenek benne egy mandulaszemet. Aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba.
A skandináv országokban nagyon szeretik a fűszeres süteményeket: Svédországban például sáfrányos mazsolás kalács és gyömbéres csokis kekszes sütemény, a norvégoknál mézeskalács, valamint mandulás, vaníliás tallér kerül az ünnepi asztalra.
És az újvilágban
Amerikában az ünnepi desszertek elmaradhatatlan kelléke a tejszín. Legismertebb ezek közül a rumos tejszínes datolyatorta, a tejszínes szilvakrém, valamint az almával vagy sült tökkel töltött lepény, aminek a tetejére tejszínhabot tesznek.Bármely nemzeti különlegességet választjuk idén karácsonyra, mérjük fel jól a készítendő mennyiséget, és készüljünk fel időben a hozzávalók beszerzésére!

Bajai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
Aszalt gyümölccsel töltött pulykamell
80 dkg pulykamell, 20 dkg aszalt gyümölcs (itt szilva és sárgabarack), 3 szikkadt zsemle, 3 tojás, só, őrölt feketebors, 2-3 ek olaj.A zsemléket nagyobb darabokra vágom és vízbe áztatom. A pulykamellet felszelem szép szeletekre, kissé megveregetem őket, behintem sóval és félreteszem. Az aszalt gyümölcsöket (még jobb, ha előtte való nap egy kis borban áztattam őket) negyedekbe vágom, majd összekeverem a kicsavart zsemlékkel, tojással, sóval és borssal. Elosztom a hússzeleteken, feltekerem, majd hústűvel megtűzöm őket. Egy serpenyőben olajat forrósítok, majd körbesütöm rajta a tekercseket. Beleteszem őket egy tűzálló edénybe és 1-2 ek vizet aláöntve beteszem a sütőbe és 20 percig lefedve, majd a fedőt levéve, a levével időnként locsolgatva szép pirosra sütöm. Melegen is tálalhatom, de hidegen vágható igazán vékony szép szeletekre.
Kocsonya karácsony táján
Az ünnepi étrendünkből a kocsonya elmaradhatatlan. Idén egy része hidegtálként, szögletes formában dermesztve, színesen dekorálva került az asztalra. A sok bőrkés hús mellett a kocsonyafőzés legfontosabb momentuma a fedő nélküli lassú főzés.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 db csontos hátsó csülök
- 1.5 kg sertéslapocka
- 1 kg bőrke
- 1 db sertésfül
- 4 db sertésfarok
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1.5 evőkanál só
- 1 evőkanál ételízesítő
- 2 db babérlevél
- 20 szem feketebors
- 1 cső erős paprika
- 6 liter víz
- 1 db citrom, esetleg ecetes torma
A díszítéshez:
- 1 fej jégsaláta
- főtt tojáskarikák
- paradicsom
- uborka
- sárgarépa
Elkészítés
A megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 1 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órán át állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, kicsire vesszük a hőt, kevergetjük, folyamatosan leszedjük a habját. Amint kitisztul a teteje, hozzáadjuk az ételízesítőt, a maradék sót, a héjában maradt, megmosott vöröshagymát, a héjastól középen keresztbe vágott fokhagyma fejeket, babért, szemesborsot, csöves paprikát. Lassan gyöngyözve, fedő nélkül 4 órán keresztül főzzük. Igény szerint ízesítjük még sóval, de vigyázzunk, mert csak a víz párolog el a főzés alatt, a só nem! Kanállal vagy papírtörlő segítségével többször leszedjük a tetején összegyűlt zsírt.
Ha megfőtt, vagyis a csülökcsontot simán ki tudjuk csavarni, egy lábasba átemeljük a léből a kocsonyahúsokat. A nagyobb csontokat eltávolítjuk belőle, 2 merőkanál tiszta, forró levet szűrünk rá, lefedjük, félretesszük. A nagy fazekat hideg vízbe állítjuk, így pár óra múlva a tetején megdermedt maradék zsírt is eltávolíthatjuk. Ezután újból felmelegítjük. Vigyázzunk, ne keverjük fel az alját. A fazékba szedett lapockát, csülköt vastagabb darabokra szeljük, tányérokra, tálakba, szögletes formába szedjük. Aki szereti, annak a fület, farkat, és feltekerve a bőrkét is beletesszük. Finom lyukú szűrőn a húsra merjük a felmelegített, áttetsző levet. Az esetleg kiálló részeket is megöntözzük, így szép fényes lesz.
Hűvösön tartva pár óra alatt megdermed a kocsonyánk. Hideg helyen 2-3 napig is eláll, de ne tegyük fagyasztóba. Ha van helyünk, a már megdermedt kocsonyát hűtőben is tárolhatjuk. Tányérokban, tálakban tálaljuk, vagy kiöntjük a formából, és főtt tojással, friss salátával, sárgarépa csíkokkal, paradicsom- és uborkakarikákkal díszítjük. Frissen facsart citromlével megcsepegtetjük, kristályos tengeri sót pergetünk rá, esetleg ecetes tormát adunk mellé. Van, ahol őrölt pirospaprikával is megszórják a tetejét. Friss, puha kenyér feltétlenül legyen az asztalon:) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta
A mappában található képek előnézete karácsony
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
How To Get Cialis Without Doctor Is Generic Cialis Available In The Us <a href=http://gnplls.com>comparacion viagra cialis levitra</a> Amoxicillin Sideeffects
Amoxil Chats Melange KelAxonia
(KelAxonia, 2019.09.30 13:15)